Webshop

Het Overlegcomité met alle regeringen van ons land heeft gisteren het zomerplan voorgesteld. In dat plan worden alle nieuwe versoepelingen voor de komende weken en maanden toegelicht. Op 9 juni worden de eerste versoepelingen van kracht en dat is meteen goed nieuws voor de sportsector, want vanaf die datum zijn sportwedstrijden voor iedereen opnieuw mogelijk.

Op dit moment mogen georganiseerde sportactiviteiten plaatsvinden met maximaal 25 personen voor alle leeftijden in openlucht. Enkel kinderen tot en met 12 jaar mogen ook indoor sporten in een groep van maximaal 10 kinderen. Amateursportwedstrijden zijn voorlopig nog niet toegelaten, maar gisteren heeft het Overlegcomité voor het eerst een perspectief geboden op wedstrijden voor iedereen.

Wedstrijden voor iedereen

Het gedetailleerde zomerplan brengt ons stapsgewijs terug naar het leven voor de coronacrisis uitbrak. Op 9 juni mogen de fitnesscentra de deuren openen, waardoor het opnieuw mogelijk wordt om indoor te sporten voor iedereen. De Overheid legt wel een aantal voorwaarden op, zoals de aanwezigheid van een luchtkwaliteitsmeters op een zichtbare plaats. Sportactiviteiten, zoals trainingen en wedstrijden, mogen vanaf 9 juni plaatsvinden met maximaal 50 personen indoor en maximaal 100 personen outdoor, met uitzondering van contactsporten. Hierdoor wordt het dus mogelijk om wedstrijden te organiseren voor alle atleten.

Naast 9 juni zijn er nog meerdere richtdata bekendgemaakt voor versoepelingen. De volgende versoepelingen komen er op 1 juli. Dan vallen de beperkingen voor niet-professionele sporten weg en jeugd- en sportkampen zijn vanaf dan ook mogelijk met overnachting. Nadien volgen er op 30 juli, 13 augustus en 1 september nog verdere versoepelingen. Stapsgewijs zou er op die data meer mogelijk zijn.

Nationaal testevent

Eind deze week krijgen we uitsluitsel over de organisatie van het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen Alle Categorieën als nationaal testevent. Indien goedgekeurd vindt het Allianz KVV AC plaats op zondag 23 mei in Lebbeke. De inschrijvingen staan alvast open en elke atleet kan zich inschrijven voor 1 proef. Elke atleet moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die maximaal twee dagen voor het evenement werd afgenomen. De kosten hiervoor worden gedragen door de atleet zelf. De toeschouwers en medewerkers moeten ter plaatse een sneltest afleggen.

De doelstelling van een corona-testevent is een wetenschappelijk onderzoek te voeren rond corona-veiligheid. Op het Allianz KVV AC zal de Karel De Grote hogeschool verschillende manieren van publiek tellen met elkaar vergelijken. Daarom worden er meerdere in- en uitgangen gebruikt, iedereen zal een specifieke ingang worden toegewezen om de publiekstromen evenredig te verdelen. Echt grootschalige evenementen zijn in testevents nog niet toegelaten. Daarom is het aantal atleten en toeschouwers bij dit Allianz KVV AC nog beperkt.

Alle algemene info en de selectiecriteria voor het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen Alle Categorieën vind je hier. De specifieke info voor het hoogspringen, polsstokspringen en hinkstapspringen vind je hier. En tot slot, het (voorlopige) tijdsschema vind je hier

Nieuwe micromeeting

In afwachting van de versoepelingen op 9 juni organiseert de Vlaamse Atletiekliga nog een derde Micromeeting. Op zaterdag 15 mei vindt een nieuwe micromeeting plaats in Oordegem. Het tijdsschema en de deelnemers vind je hier terug en de live results zullen beschikbaar zijn op Atletiek.nu.

Meer info over de huidige maatregelen voor de sportsector vind je op Corona & atletiek en alle aangekondigde versoepelingen vind je terug op info-coronavirus.be.

Auteur: Secretariaat Vlaamse Atletiekliga
Publicatiedatum: 12/05/2021
Locatie: Brussel