Webshop

Op derde dag ging de Belgische delegatie gewoon op haar fenomenale elan door bij het EK indoor in Istanboel. De grote uitblinker was Julien Watrin, die zilver won over 400 meter en daarbij ook het nationale record verpulverde. Drie andere landgenoten dwongen een finaleplaats af.

Alexander Doom/AVR moest helaas passen voor de finale van de 400 meter met een hamstringblessure. Zonde, want twee Belgen in de finale was o zo mooi geweest. Hij probeert wel nog fit te geraken voor de finale van de 4x400 meter op zondagavond.

Aan Julien Watrin/DAMP om de Belgische eer hoog te houden in de finale en dat deed hij met verve. Zijn eerste honderd meter was voorzichtig, maar daarna trok hij goed door om als derde naar binnen te snijden en de laatste ronde in te gaan. Daarin ging hij nog over de Zweed Carl Bengtström en viel hij zelfs nog in de nek van de Noor Karsten Warholm. Op amper negen honderdsten van goud vloog Julien als tweede over de finish in een nieuwe nationale record tijd van 45”44, een verbetering met bijna vier tienden. Onwaarschijnlijk straf.

Ben Broeders/DCLA maakte het even spannend in de kwalificaties van het polsstokspringen. Omdat hij 5m65 bij zijn tweede beurt klaarde en niet bij zijn eerste stond hij een tijdje tiende, terwijl alleen de top acht naar de finale mocht. Daarna ging hij echter bij zijn eerste beurt over 5m75 en was de finaleplaats een feit. Hij komt zondag in aanmerking voor een medaille.

John Heymans/DCLA liet fysiek een degelijke indruk, maar liep tactisch niet de beste race. In de eerste wedstrijdhelft maakte hij te veel meters, in de finale liet hij zich insluiten. En zo finishte hij als zevende in zijn reeks in 7’57”87, terwijl alleen de top zes rechtstreeks naar de finale mocht. En ook voor de verliezende tijden was zijn chrono onvoldoende. Robin Hendrix/OEH verging het beter. Hij joeg zelf het tempo omhoog om meer kans te maken op de verliezende tijden, waardoor hij in het slot kon inhouden. Ook hij was zevende in zijn reeks, maar zijn 7’51”32 was wel ruim snel genoeg om door te stoten via de verliezende tijden. Hij werkt zondag de finale af en wie weet kan hij in de buurt van de prijzen komen.

Anne Zagré/RESC maakte het nog even spannend in de reeksen van de 60 meter horden door als vierde in haar serie te eindigen, terwijl alleen de top drie rechtstreeks naar de halve finales mocht. Maar haar 8”13 was uiteindelijk voldoende om door te stoten met de verliezende tijden.

Eliott Crestan/SMAC liep een bijzonder sterke en intelligente halve finale van de 800 meter. Hij liep een tijd gecontroleerd aan de leiding om daarna de eerste plaats aan de Spanjaard Adrian Ben te laten. Eliott liep in 1’46”84 vlot naar de tweede plaats, die recht gaf op rechtstreekse kwalificatie voor de finale. Zijn chrono was overigens de tweede over de twee reeksen heen. Hij lijkt zondag allesbehalve kansloos voor een medaille.

Alle info over de Belgen het EK indoor lees je op deze pagina

 

Auteur: Milan AUGUSTIJNS
Publicatiedatum: 04/03/2023
Locatie: Istanboel