Webshop

Met een Europese titel en finaleplaatsen op Europese en Wereldkampioenschappen op zak mag Olympiër Eline Berings trots terugkijken op haar carrière. Tijdens een uitgebreid interview keken we terug op enkele memorabele wedstrijden en nam Eline ons mee doorheen haar carrière vanaf haar eerste kennismaking met de horden, de eerste overwinningen, terugvechten na blessures en hoe het voelt om deel uit te maken van de beste atleten ter wereld.

Hoofd koel houden

De droom van een leven als topsporter werd realiteit toen Eline de finale haalde op de 100m horden tijdens het WK voor scholieren in het Canadese Sherbrooke. Sally Pearson won toen de wereldtitel en op latere leeftijd en kampioenschappen kwamen de twee elkaar nog regelmatig tegen. De droom om de beste ter wereld te worden en de Olympische Spelen te halen werd aangewakkerd.

“In elke finale staan altijd acht medaillekandidaten aan de start. Het gaat erover wie het hoofd het beste koel kan houden. Tenzij je zo goed bent als Sally Pearson natuurlijk.”

 Altijd Turijn

Het absolute hoogtepunt in de carrière van Eline kwam in 2009 met de Europese indoortitel in Turijn. Na een harde voorbereiding op een klein kamertje in Herentals trok ze onbevangen richting Italië en het leverde haar goud op.

“Dat vertrouwen en die zelfzekerheid heb ik nadien nooit meer gehad, hoewel mijn vorm soms beter was dan in 2009.”

Nadien volgden nog finaleplaatsen op het WKI in 2012, het EKI in 2013 en het EK in 2014. Eline bleef ook niet gespaard van blessures, maar ze kwam telkens sterker terug. In 2018 liep ze in Luik naar 12”72, de snelste tijd uit haar carrière ondanks twee zware blessures in de jaren voordien. Een aankomende wedstrijd waarop veel dingen samenvielen en een van de beste momenten uit mijn carrière, noemt ze het zelf. Het was zo’n seizoen waarvan ze hoopte dat het nooit zou stoppen.

“Terugkomen na mijn blessures is iets waar ik heel trots op ben. Niet iedereen komt terug op het hoogste niveau en ik deed het twee keer.”

Uniek om daar te geraken

Doorheen haar carrière ging Eline op zoek naar het ideale kader waar alles klopte, zowel de coach, de trainingsgroep als de trainingslocatie. Soms moet je daarvoor van spoor durven veranderen, op zoek naar die twee procent die het verschil kan maken. Op stages in Zuid-Afrika trainde Eline regelmatig mee met Nederlandse en Britse wereldtoppers. De prikkels van die topatleten brachten het beste in haar naar boven.

“Er liggen geen vijf medailles in mijn kast, maar ik heb wel jaren meegedraaid op het hoogste niveau. In de lift staan met Usain Bolt of aan tafel zitten met Olympische kampioenen, het is heel uniek om deel uit te maken van die wereld.”

Tussen alle trainingen en kampioenschappen door behaalde Eline haar master psychologie. Intussen bouwt ze even gefocust en overtuigd aan haar nieuwe carrière als sportpsychologe, onder meer voor de Vlaamse eliteatleten. Waardoor we Eline nog regelmatig op de piste mogen verwachten. 

Het volledige interview kan je hieronder bekijken.

Auteur: Secretariaat - resultatenverwerking
Publicatiedatum: 13/01/2022
Locatie: Gent, Topsporthal