Webshop

Het 18de WK indoor moest het eerste internationale kampioenschap in 2020 worden. In plaats daarvan werd het WK in het Chinese Nanjing het eerste kampioenschap in een lange lijst met geannuleerde evenementen als gevolg van de wereldwijde coronacrisis in 2020. De nieuwe datum in 2021 ondergaat nu hetzelfde lot, waardoor we pas ten vroegste richting Nanjing trekken in 2023.

Het WK indoor stond een eerste keer gepland van 13 tot 15 maart 2020, maar eind januari maakte World Athletics bekend dat het kampioenschap werd geannuleerd en opschoof naar maart 2021. Niet veel later trof het nieuwe COVID-19 virus ook Europa en de rest van de wereld hard, waardoor het ene na het andere kampioenschap in het water viel. 

De aflopen weken kwam er positief nieuws over mogelijke vaccins, waardoor de hoop leefde op een sportief mooi gevuld 2021. Maar de situatie blijft wereldwijd nog steeds zorgen voor grote onzekerheid, zeker wat betreft het voorjaar van 2021. Daarom maakte World Athletics vandaag bekend dat het WK indoor in Nanjing opnieuw wordt verplaatst, ditmaal meteen naar maart 2023.

"Voor de veiligheid van onze atleten en technische officials moeten we rekening houden met de risico's die verbonden zijn aan het bij elkaar brengen van een grote groep mensen tijdens deze pandemische situatie en moeten we het pandemiepreventiebeleid van het gastland respecteren en uitvoeren", klinkt het in het persbericht van World Athletics.

De keuze om het WK te verplaatsen naar 2023, heef te maken met het WK indoor in 2022. Dat staat gepland in het Servische Belgrado. World Athletics heeft in overleg met beide organisatoren beslist om het WK in 2022 nog steeds in Belgrado te laten plaatsvinden en een jaar later pas in Nanjing. Na een verplichte pauze van twee jaar, zal er dan twee jaar na elkaar voor de wereldtitels indoor worden gestreden. 

Ondanks dit uitstel vindt de World Indoor Tour wel nog steeds plaats in 2021. Die omvat 26 wedstrijden verspreid over 12 landen in Europa en Noord-Amerika en loopt van eind januari tot februari 2021. En met het EK indoor, dat plaatsvindt van 4 tot 7 maart in het Poolse Toruń, staat er wel nog steeds een internationaal kampioenschap op de indoorplanning. 

Auteur: Secretariaat Vlaamse Atletiekliga
Publicatiedatum: 10/12/2020
Locatie: Brussel