Webshop

Na zijn ijzersterke 5.000 meter in 13’23”58 gaat Simon Debognies nog op zoek naar een topchrono in de 3.000 meter. Een eerste kans krijgt hij zaterdag in eigen Huizingen, een tweede en laatste poging volgt komende week in Finland. Na een dipje op training voelt hij zich alvast opnieuw in zijn nopjes.

“Na mijn 5.000m in Ninove heb ik twee minderen weken gehad”, blikt Simon Debognies/OEH terug. “Ik weet niet of het door mijn vaccin kwam, of een dipje was na de hoogtestage, maar de laatste tien dagen voel ik mij gelukkig opnieuw goed. Zaterdag hoop ik onder de 7’50 te duiken.” Het persoonlijk record van Simon dateert al van 2017 en bedraagt 7’51”26. “Door dat vormdipje zit ik met wat vraagtekens. Mijn voornaamste doel is om die weg te nemen. Het is een maand geleden dat ik nog een wedstrijd liep, dus het is een beetje afwachten hoe het aanvoelt.” Pieter Claus is haas van dienst en er wordt gemikt op een passage na twee kilometer in 5’10.

De 3.000 meter is een afstand die Simon nauw aan het hart ligt. “Persoonlijk vind ik de 1.500 meter ook heel leuk, maar daar heb ik de snelheid niet voor. De 3.000m zit mooi tussen de 1.500m en de 5.000m en loop ik heel graag, ook al was mijn indoorcampagne geen succes.” In januari klokte hij in zaal 8’00”65.

Na een mindere indoorcampagne en een tegenvallende seizoensopener in Wenen volgde voor Simon zijn sterke 5.000 meter in Ninove. Een hele opluchting. “We hebben de trainingen goed bijgestuurd, met iets meer volume. In Sankt-Moritz heb ik mijn niveau echt kunnen opkrikken door vooral basiswerk te doen en op het einde enkele harde sessies”, vertelt hij. “Dat resulteerde in die verbetering met tien seconden in de 5.000m waar ik al lang op zat te hopen. Ik ben extreem tevreden met die tijd.”

Met zijn sterke race in Ninove heeft Simon ook zijn doelstelling bij Defensie gehaald. Hij is weer twee jaar zeker van ondersteuning. “Dat geeft vertrouwen. Binnen twee jaar komt Parijs al dichtbij. Daar zal het voor mij allemaal moeten gebeuren.”

De afgelopen periode is niet de makkelijkste geweest voor de pupil van Tim Moriau. “Tijdens de Spelen was het moeilijk om mijn focus te houden”, klinkt het. “Ik was meer met de wedstrijden van mijn trainingsmakkers op de Spelen bezig dan met mijn eigen trainingen, ook al omdat ik niet wist of ik zelf nog wedstrijden zou vinden. Ik moest ook alle zware trainingen helemaal alleen doen omdat mijn trainingsmakkers in Tokio zaten. Op zich ben ik wel iemand die goed alleen kan trainen, maar met gezelschap loop je toch harder en zoek je meer het wedstrijdgevoel op.”

Zijn seizoen afsluiten doet Simon met een 3.000 meter op 19 augustus in het Finse Lahti. “Met het wedstrijdritme van Huizingen in de benen, vermoed ik dat ik daar nog iets sneller kan gaan. Hopelijk kan ik zaterdag het nodige vertrouwen opdoen”, besluit hij.  

Auteur: Milan AUGUSTIJNS
Publicatiedatum: 12/08/2021
Locatie: Brussel