Webshop

Elliot Crestan en Pieter Sisk hebben zich geplaatst voor de halve finales van de 800m op het WK juniores. Crestan, die in de eerste van vier reeksen van start ging, kende weinig problemen met de concurrentie en finishte na 1’48”92.

Alleen de Amerikaan Josh Hoey snelde, weliswaar gecontroleerd, onze landgenoot voorbij. Eliott Crestan trekt met het tweede PR van alle halve finalisten naar die race van morgen en maakt dus zeker kans op de finale.

“Ik wou geen risico’s nemen om me te laten insluiten. Daardoor heb ik wel wat extra meters moeten maken. Hopelijk voel ik dat morgen niet al te veel. Het was zwaarder dan ik op voorhand had verwacht. Het is niet simpel om zo vroeg te moeten lopen. Normaal gezien zou het morgen wat vlotter moeten gaan. Op papier moet ik in staat zijn om in de finale te geraken,” vertelde de atleet van SMAC.

Pieter Sisk kende iets meer moeite in de derde reeks. Met onder meer twee medaillewinnaars van het EK juniores en twee sterke Afrikanen, durfde onze landgenoot niet gokken op zijn eindsprint. Hij ging resoluut naar de leiding en kwam snel door na één baanronde in 51”83. Daarna verkrampte de atleet van DCLA licht. Vier atleten snelden hem nog voorbij, maar zijn 1’49”40 was goed voor de derde verliezende tijd. Hierdoor krijgen we twee Belgen in die halve finales van de dubbele baanronde morgen. De Ethiopische topfavoriet Tadese Lemi werd overigens gediskwalificeerd tijdens de tweede reeks, wat de kansen op een eventuele finaleplaats voor onze Belgen alleen maar vergroot.

“Ik had met mijn coach Ivo Hendrix op voorhand een plannetje besproken. Dat heb ik uitgevoerd. Het was echt niet makkelijk om zo vroeg te lopen. Ik zit bij de laatste 16 en morgen heb ik niks te verliezen. Vandaag was ik erg gestresseerd. Normaal gezien ben ik dat morgen een stuk minder. Vanavond zullen we waarschijnlijk wel opgemonterd worden door de prestatie van Jonathan Sacoor. Hij kan de Jamaicanen aan én ik verwacht hem héél dicht in de buurt van de wereldtitel,” aldus Sisk.

Mathilde Deswaef is er even na die 800-den niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 1500m. Deswaef leek goed mee te kunnen in de eerste wedstrijdhelft van de tweede reeks. Net na halfweg kwam Mathilde echter bijna ten val. Ze verloor even haar ritme en moest op die manier een gaatje laten. In de laatste ronde viel de atlete van WS stil, waardoor ze geen aanspraak kon maken op een finaleplaats. Ze werd laatste in haar reeks. Haar eindtijd van 4’30”31 was van weinig belang. Mathilde had de buurt van haar PR van 4’18”55 moeten komen om kans te maken via de verliezende tijden.

“Na mijn bijna-valpartij was ik te weinig met mijn hoofd bij wat ik moest doen: doorlopen. Er schoten allerlei dingen door mijn hoofd en voor ik het wist gingen we de laatste ronde in. Ik had de benen niet meer om richting het midden van het pak te lopen. Dit is wel jammer, maar het zij zo. Ik ga nog proberen genieten van de prestaties van de andere Belgen. Tot nu toe was het al schitterend,” wist Deswaef, die ondertussen een tape had laten leggen rond haar pijnlijke enkel.

Zita Goossens zou zich moeten overtreffen om kans te maken op de hoogspringfinale. De debutante op een internationaal kampioenschap deed het tot en met 1m80 echter goed. Op 1m82 hield het Finse sprookje voor haar helaas op, ondanks twee heel goede laatste pogingen. Voor de finale was 1m84 vereist, wat één centimeter beter is dan het PR van de atlete van Deinze. Ze verlaat het WK als 16de van de wereld.

“Ik moet hiermee kunnen leven. Dit is mijn eerste keer in zo’n context. Het niveau ligt hier letterlijk erg hoog. Ik ben niet ontgoocheld. Het was al een heel mooie ervaring en vanavond kunnen we hopelijk vieren na de race van Jonathan,” reageerde Goossens, die vandaag wél goed nieuws kreeg over haar toelatingsexamen geneeskunde.

Bekijk hier het Belgische overzicht van Tampere.

Auteur: Quinten LAFORT
Publicatiedatum: 13/07/2018
Locatie: Tampere/Fin